Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

jakie badania dalej?

Autor: karen • 11.05.2007 08:04 • 12 odpowiedzi

karen

11.05.2007 08:04

Odpowiedz
bardzo przepraszam ,zeby kogos nie urazić przede wszystki czytając forum to Baldiego, ale mam powiększone węzły, usg węzłów karkowych i na szyi wyszło ok, bez zmian patologicznych, rtg klatki równiez i morfologia z rozmazem i OB też.czy szukać dalej przyczyny tego powiekszenia tych wezłów.jakie badania mam jeszcze zrobić.Wy jesteście najlepsi specjaliści.

maposte

11.05.2007 09:22

Odpowiedz

Ja juz ponad 3 lata mam powiekszone wezly chlonne - jeden karkowy, jeden kolo tetnicy - nie sa one widoczne ale wyczuwalne pod palcami ok 1,5cm kazdy. Juz nie mam sily chodzic po lekarzach bylam juz u kilku onkologow i hematologa ale kazdy twierdzi ze skoro wyniki krwi mam w normie (morfologia, ob=1) to nic zlego sie nie dzieje i mam sie nie martwic! ale wezly ciagle nie daja mi spokoju... We wrzesniu mialam robiony rtg klatki i usg brzucha w badaniach tych bez zmian. Mialam tez biopsje cienkoiglowa wezla ktora tez byla ok, a lekarz ktory robil Bac pod usg wogole sie dziwil ze skierowano mnie na biopsje bo wezel na usg wyglada na zwykly wezel odczynowy. Najbardziej mnie martwi to ze czesto mam wieczorami stany podgoraczkowe ok 37,3. Nie mam juz jednak sily dalej chodzic po lekarzach ktorzy patrza na mnie jak na chipochondryczke. Dodam tez ze bylam w ostatnich miesiacach u laryngologa, endykrynologa, ginekologa i zaden z nich nie widzi przyczyny tych stanow podgoraczkowych brr... przeciez z powietrza sie nie biora... ale ja sie poki co poddaje. Od okolo 2 miesiecy bola mnie tez plecy w okolicy ledzwiowo-krzyzowej ale nikt nie zna przyczyny lekarze uparcie twierdza ze skoro takie niskie ob wszystko jest ok, a mi moj stan zdrowotny nie daje spokoju, bo jak sie na tej stronie mozna dowiedziec bylo kilka osob z niskim ob a okazalo sie ze to zz.

karen

11.05.2007 09:33

Odpowiedz

ja nie mam temperatury nic zadnych objawów dodatkowych, juz zastanawiam sie nad prywatną tomografią węzłów albo prywatnie na PET około 4500 zł,dowiadywałam sie juz o to.trudno kredycik trzeba bedzie wziąść ale to juz mie na pewno uspokoi.

karen

11.05.2007 09:34

Odpowiedz

a może jeszcze neurolog

maposte

11.05.2007 09:42

Odpowiedz

Nad tomografia komputerowa tez sie zastanawiam nie wiem ile takie badanie kosztuje ale pewnie cos kolo 500zl a co do Peta to nie stac mnie:))Do neurologa tez sie na razie nie wybieram mam juz dosc... jak bole kregoslupa nie ustapia to bede naciskac lekarza rodzinnego na przeswietlenie pleckow1 przeciez musi byc przyczyna.

karen

11.05.2007 09:57

Odpowiedz

a bolą ciebie te węzły, bo mi tak sciągaja jakby skórę.nie wiem jak to wytłumaczyc, tak pełno tego czuje pod skórą

Fantomasz

11.05.2007 10:00

Odpowiedz

O 10:04, dnia 2007-05-11 karen napisał(-a):

jakie badania mam jeszcze zrobić.

zrób badanie na poziom beta-2-mikroglobuliny ;-)))

maposte

11.05.2007 10:09

Odpowiedz

Nie bola mnie wezly, jakby bolaly to bym sie nimi nie przejmowala.

karen

11.05.2007 10:13

Odpowiedz

zrób badanie na poziom beta-2-mikroglobuliny ;-)))

i co ten wynik wskazuje,ze sie tak spytam

maposte

11.05.2007 10:39

Odpowiedz

Korcze nie strasz mnie szpiczakiem mnogim brr...:)

dorota

11.05.2007 13:21

Odpowiedz

O 11:33, dnia 2007-05-11 karen napisał(-a):

ja nie mam temperatury nic zadnych objawów dodatkowych, juz zastanawiam sie nad prywatną tomografią węzłów albo prywatnie na PET około 4500 zł,dowiadywałam sie juz o to.trudno kredycik trzeba bedzie wziąść ale to juz mie na pewno uspokoi.

nie jest to niestety takie pewne:( właśnie 2 godz. temu odebrałam wyniki PET, które są tak niejdnoznaczne, że wiem tyle co przed wydaniem 4500 na badanie, mniej wiecej wynik brzmitak: mój ziarniak jest jeszcze chory, albo już nie:(

karen

12.05.2007 15:23

Odpowiedz

byłam na kolejnym usg szyi i prześwietleniu klatki,mam napisane ze nie ma żadnych węzłów powiększonych,zadnych zmian patologicznych obraz rtg też ok.ta kulka to owszem węzeł ale śrdnicy 6mm,i nie widać zeby coś sie z nim działa.ot jest. wiec co dalej robić, chyba juz nic

maposte

12.05.2007 16:14

Odpowiedz

Luzik:) wezly do 10mm nie sa zadnym zagrozeniem takze mozesz byc calkiem spokojna.