Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Chemia a paznokcie

Autor: Robi • 08.05.2007 17:00 • 6 odpowiedzi

Robi

08.05.2007 17:00

Odpowiedz

Witasek czy ktos z Szanownych Kolegow i Kolezanek mial problemy z paznokciami w trakcie chemioterapii ?? Moje paznokcie dloni zmienialy stopniowo ksztalt i kolor od 3 cyklu chemii. Zrobily sie wypukle i w polowie lekko zolte. Prosze o informacje czy ktos z Was mial podobny problem i jak sobie radziliscie. Dziekuje Robert

zogra

08.05.2007 18:09

Odpowiedz

O 19:00, dnia 2007-05-08 Robi napisał(-a):

Witasek czy ktos z Szanownych Kolegow i Kolezanek mial problemy z paznokciami w trakcie chemioterapii ?? Moje paznokcie dloni zmienialy stopniowo ksztalt i kolor od 3 cyklu chemii. Zrobily sie wypukle i w polowie lekko zolte. Prosze o informacje czy ktos z Was mial podobny problem i jak sobie radziliscie. Dziekuje Robert

podobnego problemu nie mielismy w trakcie chemi, ale cos podobnego przytrafilo sie mojemu mezowi na dlugo przed diagnoza i okazalo sie ze byla to grzybica. radze wybrac sie do lekarza,

pozdrawiam

Robi

08.05.2007 18:57

Odpowiedz

Dzieki za posta ale grzybica jest wykluczona przez lekarza zreszta grzybica wyglada inaczej

Ewolak

08.05.2007 18:58

Odpowiedz
Witaj. Mialam taki problem, ale z paznokciami u stóp. paznokcie dużych palców zżółkły i zrobiły sie wypukłe i brzydkie. Teraz jest ok. Odrosły śliczne nowe. Podejrzewam, że to wynik chemii.
Ach, no i jeden palec u ręki też tak wyglądał. Byl to paznokieć, który był słabszy, bo juz kiedys schodził przez uderzenie.

Johana

08.05.2007 21:55

Odpowiedz

O 19:00, dnia 2007-05-08 Robi napisał(-a):

Witam :) ja również miałam w trakcie chemioterapii problemy z paznokciami. Niektóre paznokcie miały wzdłuż płytki ciemne cienie. Kiedyś przeczytałam, że na zmiane koloru paznokci mają wpływ m.in. cytostatyki a szczególnie bleomycyna. Zapewniam nie ma czym się martwić, wszystko wróci do normy po zakończeniu leczenia. pozdrawiam joanna :)

Darek

09.05.2007 07:27

Odpowiedz
witam mi paznokcie calkowicie pozchodzily.z rak i z nog.ciekawie to nie wygladalo,aleza to mam teraz nowki nie smigane.pozdrawiam

Robi

09.05.2007 10:47

Odpowiedz

Dzieki serdeczne tak myslalem ze to od chemii zatem musze chyba cierpliwie poczekac zostaly mi tylko 3 wlewy