Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

refundacja leków

Autor: goplana • 07.05.2007 15:39 • 11 odpowiedzi

goplana

07.05.2007 15:39

Odpowiedz
Witam.
Mam pytanie odnośnie refundacji wszelkich leków niezbędnych w leczeniu ZZ.
Czy chorzy mają zapewnione wszelkie niezbędne leki,czy częściowo musicie sami pokrywać koszta leczenia tudzież wszczepienia portu itp.
Jak to wygląda ,gdy jest się pacjentem Szpitala/Kliniki?
czy są fundacje wspierające finansowo chorych na ZZ?

baldi

07.05.2007 17:05

Odpowiedz

O 17:39, dnia 2007-05-07 goplana napisał(-a):

Mam pytanie odnośnie refundacji wszelkich leków niezbędnych w leczeniu ZZ.

zalezy co ma sie na mysli piszac "wszystkie".

jesli idzie o cytostatyki - leczenie W CALOSCI pokrywa NFZ.

Czy chorzy mają zapewnione wszelkie niezbędne leki,czy częściowo musicie sami pokrywać koszta leczenia tudzież wszczepienia portu itp.

niektore leki "trzeba" wykupic na wlasna reke, np. neupogen, zofran. ale.. NIE SA TO LEKI NIEZBEDNE.

tak samo. czasem SMECTE kaza tez samemu kupic.

czy są fundacje wspierające finansowo chorych na ZZ?

pewnie tak :/

Freed_y

07.05.2007 17:36

Odpowiedz

niektore leki "trzeba" wykupic na wlasna reke, np. neupogen, zofran. ale.. NIE SA TO LEKI NIEZBEDNE.

Neupogen na recepte z choroba przewlekla jest bezplatny.

Freed_y

07.05.2007 17:43

Odpowiedz

Podczas pobytu w szpitalu wszystkie leki masz za friko, zarowno cytostatyki jak i oslonowe etc. Port tez jest darmowy. Przynajmniej ja tak mialem. Ale jak wychodzisz ze szpitala mozesz dostac recepte, ktora bedziesz musiala sama wykupic. W moim przypadku nie byly to wysokie koszta, ale jednak koszta :)

baldi

07.05.2007 18:01

Odpowiedz

O 19:36, dnia 2007-05-07 Freed_y napisał(-a):

moze i tak, ja za swoj w 2000r placilem..

goplana

07.05.2007 19:37

Odpowiedz

O 19:43, dnia 2007-05-07 Freed_y napisał(-a):

Podczas pobytu w szpitalu wszystkie leki masz za friko, zarowno cytostatyki jak i oslonowe etc. Port tez jest darmowy. Przynajmniej ja tak mialem. Ale jak wychodzisz ze szpitala mozesz dostac recepte, ktora bedziesz musiala sama wykupic. W moim przypadku nie byly to wysokie koszta, ale jednak koszta :)

Nie jestem osobą chorą ,pytałam ponieważ bardzo poruszyła mnie ta strona,historie osób z pola walki,pamiętnim Heli.

Jeśli jest ktoś w trudnej sytuacji finansowej pomyślałam,że mogłabym pomóc choć częsciowo sprostać kosztom leczenia.

Z tąd pytanie o koszta leczenia,refundacje leków przez nfz,fundacje pomocne chorym na ZZ co za tym idzie subkonta itp.

serdecznie pozdrawiam.

Aga28ta82

07.05.2007 21:02

Odpowiedz

ja płacę za Neupogen od 3,5 do około 12 złotych, to zależy jak uda się Pani w aptece zamowić, gdyż ze względu na odległość od Wwy wole kupić na miejscu

Robi

08.05.2007 17:06

Odpowiedz

Podczas pobytu w szpitalu wszystkie leki masz za friko, zarowno cytostatyki jak i oslonowe etc.
Pod warunkiem ze nie leczysz sie w Czestochowie tu juz zabraklo pieniedzy :/

marysia kotvica

08.05.2007 17:24

Odpowiedz

ja do domu tez niektóre leki dostaje za darmo. np. przeciw wymiotne

zogra

08.05.2007 18:28

Odpowiedz

O 23:02, dnia 2007-05-07 Aga28ta82 napisał(-a):

ja płacę za Neupogen od 3,5 do około 12 złotych,

nie wiem jaka jest cena neupogenu w Polsce, ale w USA 5 ampulek/strzykawek kosztuje $2,400.00 wiec chyba te 3,5 lub nawet 12 zl w porownaniu z calym kosztem tego leku to jak kropla w morzu. zdaje sobie jednak sprawe ze tu 3,5zl tam 3,5 i zanim sie czlowiek zorientuje to uzbiera sie calkiem niebanalna suma pieniedzy

aniuura19

09.05.2007 08:10

Odpowiedz

Pod warunkiem ze nie leczysz sie w Czestochowie tu juz zabraklo pieniedzy :/

Hmm ja od wrzesnia do lutego leczylam sie w Częstochowie i nie bylo problemow z lekami ,wszystko bylo i do tego mila obsluga :):)

pozdrawiam

Robi

09.05.2007 10:49

Odpowiedz

Hmm ja od wrzesnia do lutego leczylam sie w Częstochowie i nie bylo problemow z lekami ,wszystko bylo i do tego mila obsluga :):)

to mialas szczesie bo od kwietnia nie podaja tam zadnej chemi bo wyczerpali srodki na ten rok byl artykul na ten temat w Gazecie Wyborczej ja sie ciesze ze wybralem Gliwice wole dojezdzac ale mam pewnosc ze tam sa fachowcy i ze chemia bedzie :)