Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Proszę o pomoc

Autor: TOSIA • 05.05.2007 12:59 • 9 odpowiedzi

TOSIA

05.05.2007 12:59

Odpowiedz

Cześć, mam pytanie: czy w ziarnicy może być tak, że powiększony jest tylko jeden węzeł chłonny? Jakieś 1,5 miesiąca temu zauważyłam w okolicy podżuchwowej bezbolesny guzek. Byłam na USG, okazalo się, że jest to powiększony węzeł chłonny(ostatnio nie byłam chora, nie przechodziłam żadnych infekcji), lekarz powiedział, że jeśli węzeł nie zmniejszy się w ciągu miesiąca, zrobi mi punkcję (tu jeszcze jedno pytanko- na czym to polega i czy długo trzeba leżeć w szpitalu?). Nie chcę nikogo urazić moimi pytaniami, poprostu boję się, bo kiedy w wyszukiwarce internetowej wpisałam "powiększony węzeł chłonny", pierwsza stronka jaka mi się wyświetliła, była stronką o ziarnicy. Robiłam sobie badania krwi- CRP dodatnie (+), OB 11mm/h. (kobieta 17 lat). Ostatnio bardzo szybako się męczę (co wcześniej mi się nie zdarzało- jestem sportowcem, trenuję po kilka godzin dziennie), miewam duszności.

Goro

05.05.2007 17:07

Odpowiedz

Witam z tego co piszesz to moze być cokolwiek OB masz w normie co przy ziarnicy raczej nie występuje. Punkcja to zabieg który trwa kilka minut pobyt w szpitalu jest niepotrzebny. Mam nadzieję ze to nie ZZ Pozdrawiam i życze zdrowia

Robi

05.05.2007 17:10

Odpowiedz

OB nie ma nic do tego ja mialem OB 3/7 a morfologie na 5+ a mam ziarnice SK II A i lecze sie od stycznia i ani przed ani w trakcie leczenia Odczyn Biernackiego nigdy nie wyszedl powyzej normy.

Goro

05.05.2007 17:17

Odpowiedz

O 19:10, dnia 2007-05-05 Robi napisał(-a):

OB nie ma nic do tego ja mialem OB 3/7 a morfologie na 5+ a mam ziarnice SK II A i lecze sie od stycznia i ani przed ani w trakcie leczenia Odczyn Biernackiego nigdy nie wyszedl powyzej normy.

No to Jesteś wyjątkowy znam osobiscie ponad 10 0sób chorych na ZZ i nik nie miał ob w normie, widać się myliłem Pozdrawiam. i życze szybkiego powrotu do zdrowia

ps ja miałem IIIB ob wtedy 96 teraz drugi raz walcze ob dzisiaj 45 :(

Magda

05.05.2007 17:22

Odpowiedz
Jeśli lekarz kazał wrócić po miesiącu i ten węzeł nie zniknął to idź do lekarza wedle jego zaleceń. Punkcja nie wymaga hospitalizacji (przynajmnie punkcja węzła w miejscu, które opisujesz). Nigdy punkcji nie miałam, ale to jest nakłucie i wyciągnięcie skrawka do badań - poszukaj opisów na tej stronie, to będziesz miała pogląd jak to wygląda.
OB nie ma nic do ziarnicy, ja miałam OB w normie, a morfologię zawsze bardzo dobrą (zarówno jak chodziłam z wywalonymi już węzłami, jak i w czasie chemii, radio). Życzę zdrówka i oby to nie była zz!!!

Robi

05.05.2007 17:23

Odpowiedz

Zatem pozdrawiam Ciebie i zycze zdrowka niech Ci to Ch...e OB spadnie do 2

Magda

05.05.2007 17:25

Odpowiedz
Ok, to może ja poprawię moje zdanie z pierwszego posta, że OB nie ma nic do ZZ, bo źle sie wyraziłam. Może mieć, ale nie musi. Ja miałam IIA i nigdy w życiu nie miałam podwyższonego OB.
Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki za Twoją walkę!!!

Robi

05.05.2007 17:27

Odpowiedz

Tosia ja bym tez nie czekal zrob biobsje wezla ale w calosci jest bardziej wiarygodna bedziesz miala 100% pewnosc. Z tego co piszesz czulem sie podobnie jak Ty ale po alkoholu zawsze bolaly mnie wezly i to jest podobno tez maly test potwierdzajacy czy to ZZ czy tez nie. Oczywiscie powinnas wykluczyc toksoplazmoze i mononukleoze zakazna bo tez maja podobne objawy. Zdrowka Ci zycze i oby to nie byla Zlosnica

TOSIA

05.05.2007 17:28

Odpowiedz

Dziękuję za wsparcie :) , jutro na wszelki wypadek idę z wynikami do onkologa.

TOSIA

07.05.2007 06:29

Odpowiedz
Wczoraj, moja mama była z wynikami u onkologa, powiedział, że mam przyjść za tydzień i że myśli, że to nie będzie nic poważnego, ale lepiej to sprawdzić. Kolejny tydzień czekania i stresu :/.